Warning: Undefined property: AIOSEO\Plugin\Common\Models\Post::$schema in /data/www/24800/a-lady_cz/www/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/app/Common/Models/Post.php on line 187
dir="ltr" lang="cs" prefix="og: https://ogp.me/ns#" > Tři fakta o mražených potravinách, která vás možná překvapí | A Lady
Warning: Undefined property: AIOSEO\Plugin\Common\Models\Post::$schema in /data/www/24800/a-lady_cz/www/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/app/Common/Models/Post.php on line 187

Není mnoho domácností, které by ve svém interiéru neměly mrazák. Ten je v různých podobách součástí našich domovů už od nepaměti. I když se může zdát na první pohled zdát, že vás v souvislosti s tímto velkým pomocníkem nemůže nic překvapit, nicméně možná těmito fakty zaujmeme i vás.

První mrazák z dílny Američana

První mražené potraviny se objevily na pultech obchodů před 92 lety, kdy nadšený vědec Clarence Birdseye přišel na fakt, že nejlepších výsledků dosáhne v případě rychlého zmrazení potravin na velmi nízkou teplotu.

I když první pokusy s mrazením potravin  existovaly již od nepaměti, americký vědec se inspiroval Inuity, kteří lovili ryby v nízkých teplotách a po jejich vylovení ryba téměř ihned zmrzla. Po rozmrazení chutnala skoro stejně, jako čerstvá, a tak nadšený vědec vynalezl mrazák, který potraviny dokázal uchovat v teplotě minus padesát stupňů.

Do mrazáku nepatří vše

I když se mrazák zdá jako poměrně všestranný pomocník, ne všechny potraviny jsou do něj úplně vhodné. Pro mrazení patří obecná zásada, že čím více vody v potravině je, tím méně se do lednice hodí.

Proč tomu tak je? Při mražení se voda přeměňuje na krystalky ledu, což pro potravinu znamená narušení její buněčné struktury a změní se její konzistence. Mezi další potraviny, které mají zapovězen vstup do mrazáku, je káva, která zde ztrácí chuť nebo např. mléčné výrobky.

Jídlo v mrazáku nevydrží věky

Udržení kvality jídla díky jeho zmrazení je až překvapující a má to mnoho benefitů, nicméně jídlo vám ani v mrazáku nevydrží věčně. Proto je dobré myslet na to, že např. syrové maso v něm můžete skladovat maximálně dvanáct měsíců, to vařené nejdéle 4 měsíce.

Mražená zelenina či ovoce vám může v mrazáku vydržet až dvanáct měsíců, nicméně polévky a nejrůznější omáčky je dobré vyndat nejdéle do třech měsíců. Abyste se vyhnuli situaci, že necháte jídlo v mrazáku moc dobré, je dobré opatřit krabičky štítkem s informací, kdy jste jej do mrazáku uložili.

Mrazák je jedinečným pomocníkem každé domácnosti, proto se jej nebojte naplno využít a vyzkoušet všechny jeho benefity.

- spozor -

magazín

Tři fakta o mražených potravinách, která vás možná překvapí