Velkou roli má zřejmě chlad.
Je známo, že nadbytečný tuk škodí zdraví a může spustit lavinu vážných zdravotních problémů včetně kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.
Ne všechen tuk automaticky škodí.
Zatímco některé druhy buněk se v těle škodlivě hromadí, jiné mohou posloužit jako palivo při tvorbě tepla a kalorie naopak spalují.
Koncept různobarevných tuků – hnědých, bílých či béžových – se stále častěji objevuje při módních a neověřených dietách.
Různými druhy tukových buněk se však zabývala už i seriózní věda.
Lepší porozumění jednotlivých typů tukových buněk, a také způsobu, jakým se jeden druh tuku dokáže přeměnit na jiný, by mohlo být důležitou součástí boje s obezitou.

Bílé a hnědé tukové buňky
Existují dva hlavní typy tukových buněk.
Hnědá tuková buňka (vlevo) a bílá tuková buňka (vpravo). Ve schématu jsou žlutě vyznačeny lipidové kapičky, šedomodré je jádro buňky a oranžovo-zelené zabarvení patří mitochondriím. (Zdroj: AdobeStock)
Bílé tukové buňky se nacházejí v pojivových tkáních těla, obvykle pod kůží (subkutánní tuk) a v břišní dutině (viscerální tuk). Jsou přizpůsobeny k tomu, aby dokázali dlouhodobě uskladnit velké množství energie.